Hvem var ham Morten Bisp, som vi alle fejer Mortensaften?


Hvem var ham Morten, som vi fejrer, jo han hed oprindeligt Martin og var biskop af Tours.

Mortensdag er den 11. november, og det er den dag hvor Martin af Tours blev begravet i Tours år 397.  Mortensaften er aften før den 11. november altså den 10. november, den aften hvor vi spiser and eller gås.

Martin af Tours blev født omkring år 336 af romerske forældre, og som 15 årig meldte han sig til hæren og endte i Gallien, snart begyndte der at være rygter om ham, rygterne fortalte at han havde et varmt hjerte for de fattige, kunne helbrede syge og opvække de døde. Han blev kendt som en hellig mand.

Da Martin af Tours var omkring de 20 forlod han hæren, og blev munk, efter noget tid hvor han prøvede at omvende folk til kristendommen, endte han i et kloster i Portiers, her levede han fromt og roligt, og igen fik han ry af at være en god og hellig mand.

Han fik et så godt ry, at indbyggere i Tours ville vælge ham til biskop, men det var Martin på ingen måde interesseret i og da de kom for at udnævne ham til biskop, gemte han sig i en gåsesti. Gæssene brød sig ikke om at Martin gemte sig der og de skræppede op og afslørede hvor Martin havde gemt sig, så han blev fundet og tvunget til at påtage sig embedet som biskop over byen.

Som hævn sagde Martin, at alle husstande en gang om året skulle slagte mindst én gås og spise den på den dag, hvor Martin blev afsløret. Sådan fik Martin sin hævn over de åbenmundede gæs.

Martin, som også er blevet kaldt “Galliens apostel”, døde i Candes i Frankrig den 8. november 397 og blev begravet i Tours den 11. november, og han blev senere helgenkåret. Hans dødsdag blev hans helgendag, Sankt Martins Dag.

biskoppen Martin af Tours

biskoppen Martin af Tours

Reklamer

One thought on “Hvem var ham Morten Bisp, som vi alle fejer Mortensaften?

  1. Pingback: Stresse andestegen dig?? prøv at langtidsstege din and | Rumpenissen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s