Julemanden, hvem var han?


Santa Claus

Santa Claus

Traditionen fortæller at Julemanden bor på Grønland, Nordpolen eller i det nordlige Finland, men hvis vi skal kigge rigtigt efter hvor Julemanden kommer fra skal vi syd på, helt præcist til byen Myra, som lå i det vi i dag kalder Tyrkiet, så sne og kolde var ikke med i den oprindelige fortælling om julemanden.

Biskoppen Sankt Nikolaus eller Sankt Nikolaj er sandsynligvis inspirationen til Julemanden, og han levede i byen Myra i 300-tallet.  Nikolaus skrev sig selv ind i historien med sin store gavmildhed og ved at han gav sine gaver ubemærket, altså i al hemmelighed.

For eksempel lagde han mønter i de fattiges sko om natten, og derfra kommer traditionen med at sætte hjemmeskoene uden for døren og at man kunne finde en lille gave i dem juleaftens morgen, mon ikke at denne gamle tradition med at sætte hjemmeskoene uden for døren, er forgængeren for at hænge en julesokken op.

Nikolaus fødselsdato er ukendt, men hans dødsdag som også er hans helgendag fejres den 6. december.

Sankt Nikolaus hedder i Holland, Sinterklaas og han er klædt i en rød kappe og med bispehue, og han har en følgesvend, som hedder Zwarte Piet, traditionen er at den 6. december, får børnene i Holland gaver, hvis altså de har opført sig ordentligt af Sinterklaas og Zwarte Piet (Sorte Peter), uddeler et stykke kul og nogle smæk til de knap så søde børn.

Sinterklaas og Zwarte Piet

I 1500-tallet vidste artige børn i velstående, protestantiske og  nord-europæiske familier at man kunne risikere at få besøg af Christkind – (Jesusbarnet) Det var ham, der kom med julegaverne. Et lille vidnesbyrd om Christkinds virksomhed i visse danske egne findes i den sønderjyske tradition om Kingken (Kindchen) der bringer gaver og godter til børnene.

Christkind

I England, hed han Father Christmas, efter en figur fra gamle børne historier; i Frankrig, blev han kendt som Père Nöel, i Tyskland, Christkind. Og i det tidlige USA var hans navn Kris Kringle, og senere havde hollandske nybyggere i USA de ​​gamle historier om Sankt Nikolaus med dem og Kris Kringle blev Sinterklaas eller som vi siger nu, Santa Claus.

I 1823 blev det berømte digt A Visit from St. Nicholas også kendt som The Night Before Christmas og Twas the Night Before Christmas af Clement Clarke Moore udgivet, og dette digt har en stor rolle i konceptet om Julemanden fra midten af det 19. århundrede til i dag, både om hans udseende, natten hvor han besøger husene, hans transportmiddel, antallet og navnene på hans rensdyr og, at han kommer med legetøj til børn.

St. Nicholas i Harpers Weekly, januar 1881

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s