Sankta Lucia, hvem var hun?


Sankta Lucia, hvem var hun?

Lucia var en ung kristen kvinde som levede fra ca. 283 til 304 i byen Syrakus på Sicilien, under den romerske kejser Diocletian kristenforfølgelser.

Legenden fortæller, at Lucias mor var syg, og sammen drog de til den hellige Agathe af Cathanias grav, hvor de bad for moderen, og hvorefter Agathe viste sig og helbrede moderen, og Agathe fortalte desuden Lucia, at hun ville blive martyr. Efter denne oplevelse gave Lucia alle sine ejendele til de fattige, hvilket ikke faldt i hendes forlovedes smag, så han angav hende til romerske myndighederne, som besluttede, at hun skulle anbringes på et bordel. Men da man kom for at hente hende, stod hun så tungt og fast som en klippe, at adskillige okser og stærke mænd ikke kunne rokke hende ud af stedet. Man gjorde et forsøg på at brænde Lucia men det slog også fejl, og til sidst jog man et sværd gennem hendes hals, hvorefter hun døde.

Lucianat eller Lussenatten var årets længste, indtil Danmark og Sverige gik over til den gregorianske kalender i henholdsvis 1700 og 1753. Før den tid var solhverv fixeret til den 13. december – det vil sige Lucienat, der således blev årets længste.

Lucienat blev ikke valgt som “solhvervsdag” helt tilfældigt. Navnet Lucia sættes i forbindelse med “Lux” latin for lys. Hendes dag er således en passende dag at lade de lyse timer forlænges på.

Sankta Lucia traditionen, kom til Danmark fra Sverige under den anden verdenskrig, og den ældste svenske omtale af Lucia stammer fra 1764.

Det første danske Lucia-arrangement blev – så vidt vides – afholdt i 1944 på foranledning af journalisten H.T. Meyer fra “Week-End”. Det var en Lucia-fest, der efter svensk forbillede formede sig som en skønhedskonkurrence, hvor ugebladets læsere kunne stemme på, hvem der skulle være Lucia-brud.

Lucia har ikke noget med jul at gøre, men er en smuk tradition, som falder i julemåneden.

Sankta Lucia

Scener fra Sankta Lucias liv, malet o. år 1470

Traditionen med Luciaoptog og Luciabrud er stadig meget populær i Sverige, den hvidklædte Luciabrud kommer tidligt om morgen i et optog med lys i håret sammen med sine terner, der bærer et lys i hænderne og stjerndrenge, der har stjerner på stager. De synger Lucia sange og serverer lusseboller og kakao.

Ifølge overtroen kan unge piger på Lucianatten stille sig foran et spejl med et tændt lys i hver hånd, og få afsløret hvem de skal giftes med:

Lucia, du blide
skal lade mig vide,
hvis dug jeg skal brede,
hvis seng jeg skal rede,
hvis kæreste jeg skal være,
hvis barn jeg skal bære,
hvis arm jeg skal sove i.

lucia

Reklamer

One thought on “Sankta Lucia, hvem var hun?

  1. Pingback: Nu bæres lyset frem – Lucia sangen | Rumpenissen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s