23. december – Risalamande med kirsebærsovs


Hvis der er noget som er dansk så er det Ris á lámande, ja det er rigtigt Ris á lámande, er en dansk ret og den stammer fra slutningen 1800-tallet, men blev rigtigt populær lige efter Anden Verdenskrig, hvor opskriften på risalamande blev præsenteret i damebladene, som en sparedessert, hvor man kunne strække på risene ved at røre flødeskum i.

Risalamande til ca. 6 personer.

Du skal bruge:

1 dl vand
1 dl grødris (ca. 90 g)
5 dl mælk
½ stang vanilje
3 spsk sukker
1 tsk grov salt
75 g mandler
½ økologisk citron
½ l piskefløde

Kirsebærsovs

Du skal bruge:

1 glas syltede kirsebør eller 4 dl fortyndet kirsebærsaft
1½ spsk majsstivelse, maizena (15 g)
1 kanelstang
eventuelt sukker.

Risalamande

Sådan gør du:

Bring vandet i kog i en tykbundet gryde
hæld grødrisene i gryden og rør med en grydeske:
læg låg på og log ved svag varme i ca. 5 min:

Hæld mælk i rør i gryden til det koger:
kog grøden færdig ved svag varme ca. 40 – 50 minutter
rør jævnlig i hele grydens bund, så det ikke brænder på.
Smag til med sukker og salt
flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og rør dem i grøden
strø sukker over grøden, så kommer der ikke skind på den
sæt den i køleskabet og lad den blive helt kold

Hæld kogende vand på mandlerne, og lad dem stå i ca. 5 minutter
smut den brune hinde af mandlerne og hak mandlerne og rør dem i den kolde risengrød
Husk at gem en hel mandel
riv skallen af en ½ citron og rør den i grøden

Hæld piskefløden i sen skål og pisk den til skum
vend flødeskummet i risengrøden med en dejskraber.

Kirsebærsovs

sådan gør du:

rør majsstivelsen ud i 3 spsk kold kirsebærsaft i en kop
kog resten af saften med kanelstangen et par minutter
pisk majsstivelsen i og kog ved svag varme et par minutter
smag til med sukker
kom hele bær i og server den lune sovs til Risalamanden.

Tak for du læste med – 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s