Fastelavn er mit navn


Nu om dage forbinder vi fastelavn med udklædte børn og at slå katten af tønden, men før i tiden var disse festlighederne også for voksne fordi efter fastelavnsfesten kommer 40 dages fastetid som forberedelse til påsken.

Hvem har ikke lavet et fastelavnsris, og har hygget med at klippe katte og masker til at pynte det med, det var først i 1800-tallet at fastelavnsris blev pyntet med papir blomster, katte og så videre.

Fastelavnsris har været kendt i Danmark siden en gang i 1700-tallet, og har flere rødder. Den mere alvorlige side af sagen er at særligt fromme folk efter reformationen kunne finde på at prygle deres børn med ris på langfredag. Formålet var ganske enkelt – rent fysisk – at minde børnene om Jesu lidelser.

Der har været forbud mod fastelavn i Danmark en gang, ja tænk en gang.

Fastelavn opfattes i dag som en ret harmløs fest, men sådan har det ikke altid været. I følge “Danske Lov” fra 1683 var fastelavnsløben forbudt. Forbudet var alvorligt ment, og blev flere gange indskærpet af myndighederne.

Vi kan ikke snakke om fastelavn uden at snakke om fastelavnsboller, og Fastelavnsbollerne stammer sandsynligvis fra Tyskland, hvor man i 1600-tallet kaldte dem “heisswecken” det betyder varmt, rundt bagværk.

Opskrift på Gammeldags Fastelavnsboller

ca, 24 stk. boller

Du skal bruge:

500 g Hvedemel
200 g smør eller margarine
50 g sukker
50 g gær
2 dl mælk
2 æg
1 tsk. salt
1/2 tsk. kardemomme

Sådan gør du :

1. Lun mælken til 37C og opløs gæren heri.
2. Ælt mel og de øvrige ingredienser i til en ensartet dej.
3. Lad dejen hæve, lunt og tildækket, til dobbelt størrelse, ca. 30 min.
4. Del dejen i tre lige store dele. Form dem til kugler og lade dem hvile i 2-3 min.
5. Rul hver kugle ud til en dejpølse i ca. 24 cm’s længde. del dem i hver 8 stykker og form dem til boller.
6. Tryk eller rul hver bolle ud til en firkant. Kom fyld på midten og luk bollen ved at samle de fire hjørner på midten. Sæt bollerne på en bageplade med samlingen nederst.
7. Pensel med æg

Bagetid: Ca. 15 min. i en 220C forvarmet ovn (varmluft 200C).

Lad bollerne køle helt af inden du pynter med glasur.

Tak fordi du kiggede forbi – kom snart igen – 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s